مهمان کردن یک فسقلی دوستداشتنی به این دنیا، زندگی ما را دگرگون میکند، لحظاتی جادویی و تکرار نشدنی را تجربه میکنیم و در عین حال خوب میدانیم روزهای سختی را در پیش داریم.
اما واقعیت این است که زندگی با کوچولوهای یکماهه، از آنچه که فکر میکنیم سادهتر است. فقط کافی است هر چند ساعت یک بار شیر بخورند، به اندازهی کافی بخوابند و پوشکی مناسب و تمیز داشته باشند، همین!
اگه به تازگی مادر شدیم، یادمان باشد که برای مدتی هم که شده فقط روی نیازهای اساسی و ضروری کودکمان تمرکز کنیم و حتیالامکان کارهای خانه را به بقیه واگذار کرده و از دیگران کمک بگیریم.
در ادامه با یک ماه اول زندگی نوزاد تازه متولد شدهمان بیشتر آشنا میشویم.
ظاهر نوزاد تازه متولد شدهی ما با آن چیزی که در فیلمها میبینیم، زمین تا آسمان فرق دارد. نوزاد ما زیباست اما شکل ظاهری او در طی هفتههای آینده به سرعت تغییر خواهد کرد. اگر ویژگیهای ظاهری نوزادمان باعث نگرانی ما شده یا سوالی در این مورد داریم، بهتر است با پزشک متخصص اطفال مشورت کنیم.
خداوند واکنشهای غیر ارادی را در وجود نوزاد قرار داده تا مطمئن شویم وروجکمان مراقبتی که نیاز دارد را دریافت میکند. تعدادی از این رفلکسها عبارتند از:
کودک ما از لحظهای که پا به این دنیا میگذارد. حواسش کاملا جمع است!
بینایی: اغلب اوقات چشمهای کوچک و پف کردهی نوزادان بر اثر زایمان یا پماد آنتی بیوتیک، ملتهب است. با این حال زمانی که در آغوش ما هستند، در محدودهی دید کوچک ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتری آنها قرارداریم و ما را هرچند تار ولی میبینند. ممکن است گاهی حالت چشمان کوچولوی ما چپ یا لوچ شود که این موضوع رفته رفته با رشد کامل عضلات کنترلکننده حرکت چشم برطرف شده، و جای نگرانی وجود ندارد.
شنوایی: کوچولوهای تازه به دنیا آمده، هنوز شنوایی کاملی ندارند اما با صدای ما و صداهایی که قبلا در رحم میشنیدند آشنا هستند.
چشایی: نوزادان حس چشایی بسیار پیشرفتهای دارند و میتوانند مزههای تلخ و شیرین را تشخیص دهند. ( ترجیح فسقلیها، مزههای شیرین مثل شیر خشک و شیر مادر است).
بویایی: کودک از همان لحظهی ورود به این دنیا، رایحهی ما را تشخیص میدهد.
لامسه: لامسه تکامل یافتهترین حس در نوزاد کوچک ماست و چقدر ما عاشق لحظهای هستیم که با دستان کوچکش صورت ما را نوازش میکند.
فسقلی ما مدت زیادی در فضای کوچک رحم بوده و از طریق یک کانال خیلی باریک وارد این دنیا شده بنابراین باید برای مدتی به مشتهای کوچک و جفت شده در شکم او عادت کنیم. به یاد داشته باشیم که طی چند هفته حالت عضلات او عادی میشوند.
ممکن است اندام جنسی، کودک ما کمی متورم باشد که کاملاً طبیعی و موقتی است. این حالت به دلیل هورمونهایی از ماست که همچنان در بدن نوزادمان وجود دارند. دقیقا همان هورمونهایی که مسئول نشتی ترشحات شیری از نوک پستانها یا ترشحات واژن هستند. همانند تورم در اندامهای کوچک نوزادمان، ترشحات ما نیز طی یک یا دو هفته از بین میروند.
گاهی، کودک تازه متولد در روزهای اول مقداری وزن کم میکند که کاملا طبیعی است و با رسیدن به ۵ روزگی، کاهش وزن هم متوقف میشود. دلبند ما با گذشت ۱۰ تا ۱۴ روز یا حتی زودتر وزن قبلی خود را باز مییابد و حتی از آن پیشی میگیرد.
۱۴ تا ۱۷ ساعت خواب در روز یا کمی بیشتر یا حتی کمتر برای این کوچولوهای دوست داشتنی کاملا عادی است.
معمولاً نوزادهایی که از شیر مادر تغذیه میکنند هر دو تا سه ساعت یکبار برای پر کردن شکم کوچکشان بیدار میشوند و نوزادانی که از شیر خشک استفاده میکنند (یا کوچولوهایی که همزمان از شیر مادر و خشک استفاده میکنند) هر سه تا چهار ساعت یک بار احساس گرسنگی میکنند.
ما مادرانی که نوزاد شیرخوار داریم بهتر است همراه با فسقلی دوستداشتنی خود، چرت کوچکی بزنیم تا کمخوابی که همه مادرهای جوان با آن درگیر هستند را به حداقل برسانیم.
نوزادان ما با آن شکم کوچکشان در طی چند هفته اول حداقل ۸ تا ۱۲ بار (یا بیشتر) در یک شبانهروز شیر میخورند.
با چند سرنخ میتوانیم متوجه بشویم که کودک ما شیر مورد نیازش را دریافت میکند:
اما اگر نمیتوانیم تشخیص دهیم که کوچولوی ما به اندازه کافی شیر مصرف کرده یا خیر، حتما با پزشک متخصص مشورت کنیم.
معمولا مادرها زمانیکه نوبت به پوشکهای کثیف میرسد گیج میشوند. لازم است این چند نکته را بهخاطر بسپاریم:
اولین مدفوعی که در پوشک کودک خود میبینیم، مادهای سیاه و چسبناک به نام مکونیوم است. در واقع همان مادهای است که رودهی کوچولوهای ما را در زمانی که در رحم ما بودند پر کرده بود.
۱ یا ۲ روز پس از تولد، مدفوع به رنگ زرد مایل به سبز در میآید و چند روز بعد از آن مدفوع کودک ما باید زرد، سبز یا خردلی به نظر برسد و حالت خمیری پیدا کند.
یادمان باشد که حداقل ۵ بار خرابکاری کردن در طول روز برای کودکانی که از شیر مادرشان تغذیه میکنند در ماه اول کاملا طبیعی است و تقریباً در هفته ششم است که تعداد پوشکهای کثیف در خانهی ما کمتر میشود.
اضافه شدن یک کوچولوی دوست داشتنی به خانوادهی ما، با احساساتی شیرین و بهیاد ماندنی همراه است اما خیلی از ما مادران تازه وارد با ترس و نگرانی که در مورد مراقبت از فسقلیهای عزیزمان داریم، نمیتوانیم آن طور که باید و شاید از این دوران لذت ببریم. در این بلاگ با توضیحاتی در مورد مراقبت از نوزادان در ماه اول پس از تولد، سعی کردهایم مادرانی که به تازگی وارد مسیر مراقبت از کودکان شدهاند را تا جای ممکن یاری کنیم. برای اطلاعات بیشتر در مورد حالات روحی و روانی مادر بلاگ افسردگی بعد از زایمان را در وبسایت کوکومی بخوانیم.