سه ماهه دوم بارداری: احساس بهتر، زندگی شیرینتر
برای بسیاری از ما مادران، سه ماهه دوم راحتترین و لذتبخش ترین بخش بارداری است. در سه ماهه دوم بارداری، دیگر خبری از نشانههای اولیه بارداری و حالت تهوع نیست. برای اولین بار بعد از سه ماه، غذاها خوشمزه به نظر میرسند، انرژی زیادی را حس میکنیم و دیگر نمیخواهیم سر همه فریاد بکشیم! همچنین برآمدگی بزرگ شکممان در این دوران بهانهی خوبی برای لذت بردن از خرید و امتحان کردن لباسهای حاملگی جدیدمان است.
تغییرات بدن مادر در سه ماهه دوم بارداری
با ورود به سه ماهه دوم بارداری و کمرنگ شدن علائم اولیه حاملگی، سطح هورمونهای بارداری افزایش یافته و ممکن است متوجه تغییرات جدیدی در بدنمان شویم. نشانههای سه ماهه دوم بارداری عبارتند از:
- احتقان یا گرفتگی بینی: بدن ما در دوران بارداری، گردش خون بالاتری را تجربه میکند که ممکن است با التهاب، گرفتگی و خونریزی بینی همراه باشد.
- تورم خفیف در پاها: اکثر ما مادرها از ابتدای هفتهی ۲۲ بارداری تا زمان زایمان، دچار تورم در پاهایمان میشویم. در این شرایط باید از ایستادن یا نشستن طولانی مدت خودداری کرده و سعی کنیم فعال باشیم تا ورم پاهایمان کمتر شود.
- گرفتگی عضلات پا: گرفتگی عضلات پا در زنان باردار، معمولاً از سه ماهه دوم شروع میشود و تا سه ماهه سوم ادامه دارد. این نشانه تنها به دلیل سطح بالای هورمونها و وزن زیاد ما نیست بلکه ممکن است به دلیل کمبود کلسیم یا منیزیم نیز باشد، بنابراین حتماً باید یک رژیم بارداری سالم و مناسب داشته و از آن پیروی کنیم.
خونریزی و حساسیت در لثه، سرگیجه، احساس درد در ناحیه تحتانی شکم، بواسیر و فراموشی از دیگر نشانههای سه ماهه دوم بارداری هستند. تنها نکتهی مهم این است که به خاطر بسپاریم تمامی این نشانهها موقتی و کاملاً طبیعی هستند و نباید اجازه دهیم دلهره بیش از حد، این دوران خاطره انگیز را برای ما تلخ کند.
افزایش وزن در سه ماهه دوم بارداری
با رشد سریع جنین و افزایش اشتهای ما در سه ماهه دوم بارداری، به کالری بیشتری احتیاج پیدا میکنیم. بدن ما برای حمایت از کودک دلبندمان به وزن بیشتری نیاز دارد، به همین دلیل لازم است در این دوران به صورت مداوم افزایش وزن داشته باشیم و هر هفته این موضوع را چک کنیم. مسلماً میزان افزایش وزن در هر یک از ما متفاوت خواهد بود اما حدود ۱ کیلوگرم افزایش وزن در هر ۲ هفته میتواند معیار خوبی برای سنجش باشد.
نکاتی برای سه ماهه دوم بارداری
مهمترین کارهایی که باید در هفته چهاردهم تا پایان هفته بیست و هفتم یا همان سه ماهه دوم بارداری انجام دهیم عبارتند از:
- چکاپ منظم: جلسات معاینات منظم در دوران بارداری بسیار مهم است. در این معاینات، پزشک متخصص به بررسی وزن ما، اندازه رحم، ارتفاع فوندوس (که بالای رحم قرار دارد) و ضربان قلب کوچولوی ما میپردازد. این معاینات به ما این اطمینان را میدهد که همه چیز طبق برنامه پیش میرود.
- سونوگرافی و تعیین جنسیت: معمولا بین هفتههای ۱۸ تا ۲۲ بارداری، پزشک، فرزند ما و اعضای بدن کوچک او را بررسی میکند. ما مادرها در این نوبت از سونوگرافی بسیار هیجان زده هستیم چرا که در این مرحله است که بالاخره میتوانیم جنسیت فسقلی دوست داشتنیمان را بدانیم.
- غربالگری گلوکز در بارداری: بهتر است بین هفتههای ۲۴ تا ۲۸ بارداری یک آزمایش ادرار دهیم تا میزان گلوکز بدن ما اندازهگیری شود. اگر جواب آزمایش مثبت بود و مشخص شد که به دیابت بارداری مبتلا هستیم، نباید روحیهی خود را از دست بدهیم، چراکه این بیماری با تغذیه مناسب و مراقبت پزشکان قابل کنترل است.
- غربالگری ژنتیکی قبل از زایمان: اگر در سه ماهه اول بارداری این کار را انجام ندادهایم، سه ماهه دوم فرصت خوبیست که مجددا به آن فکر کنیم، با آزمایش ژنتیک میتوانیم ناهنجاریهای کروموزومی یا مادرزادی (مانند سندرم داون) را در جنین تشخیص دهیم. کمی ترسناک به نظر میرسد ولی نباید نگران باشیم. اکثر کوچولوها سالم و سلامت به دنیا میآیند.
- ایمن سازی بدن: اگر در فصل سرماخوردگی و آنفولانزا باردار هستیم بهتر است که با مشورت پزشک متخصص، از واکسن آنفولانزا استفاده کنیم.
- به پهلو خوابیدن: بهترین حالت خواب در سه ماهه دوم بارداری، خوابیدن به پهلو هست. با این کار گردش خون در بدن بهتر انجام میشود و دیگر لازم نیست در زمان خواب نگران سلامت کودک دلبندمان باشیم.
- تمرینات کگل: کگل شامل حرکات ورزشی بسیار سادهای است که باعث تقویت عضلات کف لگن ما میشود. با انجام هر روزهی تمرینات کگل در دوران بارداری باعث حفظ سلامت خود و فرزندمان خواهیم شد.
حرف آخر
در سه ماهه دوم بارداری نشانههای اولیه بارداری کمرنگ شده یا از بین میروند. دیگر بوی خوشمزهی غذا حالمان را به هم نمیزند و انرژی ما بیشتر از قبل شده است. از همه مهمتر در پایان این دوران، امکان ندارد کسی بتواند برآمدگی شکم و فسقلی کوچک ما را نادیده بگیرد. این دوران لذت بخش نیز همچون سه ماهه اول بارداری در یک چشم به هم زدن به پایان خواهد رسید. پس بد نیست تا دیر نشده است خود را برای سه ماهه سوم بارداری و به دنیا آمدن فسقلی عزیزمان آماده کنیم.