سه ماهه سوم بارداری
با فرا رسیدن سه ماهه سوم و آخرین روزهای بارداری، شمارش معکوس برای ما مادرها آغاز میشود. در این دوران اضافه وزن زیاد زندگی روزمره را مشکل و گاهی طاقت فرسا میکند اما ما زنان آهنین، سختیهای این دوران را با خیال در آغوش کشیدن نوزاد کوچکمان پشت سر میگذاریم.
سه ماهه سوم، با هفتهی ۲۸ بارداری آغاز شده و تا زمان تولد کوچولوی ما ادامه پیدا میکند. البته بسیار معمول است که فسقلیهای شیطون ما، ۲ هفته زودتر یا دیرتر به دنیا بیایند. مطمعناً روشهایی برای کمک به القای زایمان طبیعی وجود دارد اما زمانی که به هفته ۴۲ بارداری برسیم، زایمان ما به تأخیر افتاده و اینجاست که پزشکمان تصمیماتی برای سزارین ما میگیرد.
تغییرات بدن مادر در سه ماهه سوم بارداری
در سه ماهه سوم بارداری، متوجه بسیاری از فعالیتهای وروجک شیطونی که در شکم ماست میشویم و همراه با آن تغییراتی در بدنمان تجربه میکنیم. این تغییرات عبارتند از:
- درد در ناحیه شکم: با بزرگتر شدن برآمدگی شکم، رباط یا لیگامان گرد که وظیفهی پشتیبانی از ناحیه تحتانی شکم ما را به عهده دارد کشیده میشود. به همین خاطر ممکن است دچار دردی شدید در این ناحیه شویم که کاملاً طبیعی است.
- کوفتگی: با بیشتر شدن فشار بارداری، احساس ضعف بیشتری خواهیم کرد. در این زمان چارهای جز خواب مناسب، تغذیه سالم و فعالیتهای بدنی نخواهیم داشت.
- سوزش معده: در چندین هفتهی آخر بارداری، به دلیل رشد حداکثری رحم، معده تحت فشار زیادی قرار گرفته و باعث احساس سوزش سر دل یا معده میشود.
- انقباضات Braxton Hicks: انقباضات برکستون هیکس که به عنوان انقباضات پیش از زایمان، انقباضات تمرینی یا انقباضات کاذب زایمانی هم شناخته میشود، ما را برای انقباضات واقعی حین زایمان آماده کرده و در ماههای آخر هر از گاهی آنها را احساس میکنیم.
- ترکهای پوستی: پدید آمدن ترکهای پوستی با کشیده شدن پوست در دوران بارداری، کاملا طبیعی است. در این دوران میتوانیم با مرطوب نگهداشتن پوست میزان این ترکها را به حداقل برسانیم.
- کمر درد: هورمونهای بارداری موجب شل شدن مفاصل و به تبع آن کمر درد میشود، همچنین بزرگ شدن شکم در مراحل پایانی بارداری منجر به تشدید احساس درد در کمر ما خواهد شد.
- عدم کنترل مثانه: تمام وزن اضافی که عضلات کف لگن در دوران بارداری تحمل میکنند باعث مشکلتر شدن کنترل مثانه برای ما مادران باردار میشود.
- نشتی سینه: بدن ما در آخرین ماههای بارداری، خود را برای تغذیهی کودک آماده میکند. نشتی و ترشح مایعات از سینهها در سه ماهه سوم طبیعی بوده و نباید ما را نگران کند.
خواب دیدن، حواسپرتی، فراموشکاری و بسیاری از نشانههای دیگر از جمله تغییراتی هستند که ممکن است در طول سه ماهه سوم بارداری تجربه کنیم اما تنها با فکر کردن به کودک زیبایی که دیگر زمان زیادی تا ملاقاتش نمانده این سختیها نیز آسان خواهند شد.
نشانههای فرا رسیدن وقت زایمان
تقریبا همهی ما در آخرین روزهای بارداری علائم کاذب زایمان را تجربه خواهیم کرد. بنابراین شناخت علائم زایمان، امری ضروری است. علائم نزدیک شدن زمان زایمان عبارتند از:
- انقباضات زایمان: در انقباضات واقعی زایمان، بر خلاف انقباضات کاذب و تمرینی، هرچه بیشتر حرکت کنیم، میزان و شدت انقباضات نیز افزایش مییابد.
- پاره شدن کیسه آب: گاهی اوقات ممکن است پاره شدن کیسه آب با تاخیر، در زمانی که ما دیگر در بیمارستان هستیم اتفاق بیافتد.
- شل شدن عضلات لگن: تقریبا در هفته ۳۶ بارداری است که احساس میکنیم ممکن است در هر لحظه فسقلی ما از لگنمان بیرون بیافتد. حتی بعضی از مادران، راه رفتن در این دوران را شبیه به راه رفتن اردک میدانند که البته کاملاً طبیعی است چرا که برای انجام زایمان نیاز داریم عضلات لگن از حالت نرمال شلتر باشند.
- ترشح مخاط: ترشح مخاط رشتهای مانند با رنگ صورتی یا قهوهای و همراه با خون، نشانهای قطعی از فرا رسیدن وقت زایمان است.
بدون شک پزشکمان، زمان مناسب برای مراجعه به بیمارستان را خواهد گفت اما اگر در هر مقطعی دچار خونریزی شدید واژن، تب بیش از ۳۸ درجه سانتیگراد، درد شدید شکم، افزایش ناگهانی وزن یا سایر علائم زایمان زودرس شدیم، به پزشکمان اطلاع دهیم و سریعا به بیمارستان مراجعه کنیم.
نکاتی برای سه ماهه سوم بارداری
- پیگیری حرکات جنین: از حدود هفته بیست و هشتم، بهتر است به طور منظم ضربان قلب فسقلیمان را کنترل کنیم و هرگونه تغییر در فعالیتهای حیاتی او را به خصوص در ماه نهم یادداشت کنیم.
- مراقبت از وزن: مطمعناً در ابتدای سه ماهه سوم، افزایش وزن خواهیم داشت اما با نزدیک شدن به موعد زایمان ممکن است اندکی کاهش وزن را تجربه کنیم.
- معاینات سه ماهه سوم: در این مرحله پزشکمان آزمایشها و معاینات گوناگونی را انجام خواهد داد. تستهایی مانند: آزمایش کم خونی، سنجش سطح گلوگز و معاینه داخلی دهانه رحم.
به خاطر داشته باشیم تا زمانی که نکات ایمنی را رعایت کنیم و با پزشک خود هماهنگ باشیم، انجام حرکات ورزشی تا زمان زایمان بلامانع است.
حرف آخر
سه ماهه سوم بارداری همانند سه ماهه اول و دوم چالشهای مخصوص به خودش را دارد، نشانههای کاذب زایمان، آزمایشات مختلف و آماده کردن فضای خانه برای ورود فسقلی عزیزمان، نمونههای کوچکی از دغدغهی ما مادران در این دوران است. اگر همچنان در مراحل اولیه بارداری به سر میبریم خوب است مقاله سه ماهه اول و سه ماهه دوم بارداری را مطالعه کنیم تا با آنچه که قرار است برای روح و جسم ما اتفاق بیافتد بیشتر آشنا شویم.