نشانه ها و تغییرات فیزیکی مادر

با آنکه در سه ماهه‌ اول بارداری از وجود فسقلی عزیزمان، غرق در لذت هستیم، ممکن است لحظات دشواری را سپری کنیم، مخصوصا اگر برای اولین بار بارداری را تجربه می‌کنیم. این دوران زمانی برای شروع شکل‌گیری و رشد جنین ماست. تغییرات هورمونی در ۱۲ هفته اول، بدنمان را برای پرورش فسقلی ما آماده می‌کند که منجر به بروز تغییرات فیزیکی در ما می‌شود. تغییرات فیزیکی در بدن هر کدام از ما مادرها به شکل متفاوتی بروز پیدا می‌کند اما بعضی از این تغییرات رایج‌تر هستند مثل تهوع بارداری، افزایش وزن، حساس شدن سینه‌ها، سوزش معده، یبوست، احساس مزه فلز در دهان، بیزاری از غذا و سردرد.

تغییرات روحی مادر

تغییرات روحی در دوران بارداری به چه صورت خواهد بود؟

بدخلقی

افسردگی

اضطراب

ترس

نگرانی

عصبانیت

مراقبت های پزشکی و آزمایشات

آزمایش ادرار،‌ از آزمایش‌های مهم در اولین هفته‌های دوران بارداری است. پزشکان با ارزیابی میزان پروتئین، قند و سایر مواد موجود در نمونه‌ی ادرار در سه ماهه اول، احتمال ابتلا به عوارض شایع دوران بارداری مثل دیابت بارداری و پره اکلامپسی را بررسی می‌کنند. در صورتی که نتیجه تست ادرار ما در یکی از این موارد مثبت باشد آزمایش‌های‌ تاییدی بیشتری برای اطمینان از تشخیص اولیه، تجویز می‌شود.

پاپ اسمیر یا نمونه برداری از سلول های دهانه رحم، یک آزمایش معمول است که اصولاً در اولین جلسه معاینات دوران بارداری برای تشخیص عفونت های مقاربتی (STI) انجام می‌شود. همه‌ ما خانم‌های باردار باید این آزمایش را انجام دهیم چرا که در صورت وجود STI و عدم تشخیص و درمان به موقع آن، ممکن است سلامت فسقلی ما به خطر بیافتد و به عفونت چشمی یا ذات الریه دچار شود.

image

در سه ماهه اول باید خودمان را برای انجام چندین آزمایش خون آماده کنیم. البته در صورتی که بارداری پرخطری داشته باشیم احتمالاً تعداد این آزمایش‌ها بیشتر می‌شود. بعضی از مهم‌ترین عواملی که طی آزمایش‌های خون بررسی می‌شوند عبارتند از:

  • کم خونی و تعداد گلبول‌های قرمز خون
  • هپاتیت B ، سفلیس و HIV
  • مصونیت در برابر سرخچه و آبله مرغان
  • کمبود ویتامین D
  • هورمون hCG
image

معمولاً می‌توانیم از هفته ششم بارداری به بعد با صلاحدید پزشک‌مان به انجام سونوگرافی بپردازیم. در سونوگرافی که در اواخر هفته ششم بارداری انجام می‌دهیم، می‌توانیم برای اولین بار صدای ضربان قلب فسقلی خود را بشنویم. پزشک ما با اندازه‌گیری جنین می‌تواند تاریخ به دنیا آمدن فسقلی ما را پیش بینی کند و مهم‌تر از آن به ما بگوید چند جنین دوست داشتنی در حال رشد کردن در بدن ما هست. همچنین با انجام سونوگرافی به موقع، حاملگی خارج از رحم بررسی شده و تحت کنترل قرار می‌گیرد.

image

نمونه برداری از پرزهای جفتی (CVS) یک آزمایش تشخیصی است که می‌توان آن را بین هفته‌های دهم تا سیزدهم بارداری انجام داد. این آزمایش برای تشخیص ترکیب ژنتیکی جنین کوچک ما و بررسی اختلالاتی مانند سندروم داون، تریزومی ۱۳ و تریزومی ۱۸ انجام می‌شود. در نمونه برداری از پرزهای جفتی، یک نمونه بافت کوچک پرزهای جفتی از محل اتصال جفت به دیواره رحم توسط سوزن یا لوله برداشته شده و مورد آزمایش قرار می‌گیرد.

image

آزمایش DNA بدون سلول یک نوع آزمایش خون پیچیده است که از هفته دهم بارداری به بعد قابل انجام است. در این آزمایش، DNA جنین در جریان خون ما بررسی می‌شود تا مطمئن شویم که فسقلی ما در معرض ابتلا به اختلالات کروموزومی مثل سندروم داون، تریزومی ۱۳ و تریزومی ۱۸ قرار ندارد. این آزمایش معمولاً برای خانم‌هایی که بارداری پرخطری دارند یا صاحب کودک دیگری با اختلال کروموزومی هستند، تجویز می‌شود.

image

دانستنی ها

30 ژانویه, 2021
سه ماهه اول بارداری

سه ماهه اول بارداری

FA